مراقبت های بعد از عمل جراحی

پس از اتمام جراحی و  هوشیاری، شما به اتاق خود در بخش بستری منتقل می شوید. پزشک شما ترجیح می دهد در روزهای اول بعد از عمل افرادکمتری به ملاقات شما بیایند تا از طریق دیگران، عفونتی به شما منتقل نشود یا دچار سرماخوردگی نشوید. تزریق سرم برای دریافت آنتی بیوتیک و مایعات تا زمان ترخیص شما ادامه خواهد داشت.
ممکن است بعد از عمل مختصری یبوست داشته باشید که به علت عدم تحرک، مصرف مسکن، نوع غذا و … می باشد. در صورت نیاز برای رفع این مشکل از پرستار دارو دریافت کنید.
به محض اتمام عمل جراحی، روند بهبودی شما آغاز می گردد. اولین راه اندازی شما بعد از عمل طبق نظر جراح و با کمک فیزیوتراپیست یا پرستار بخش انجام می شود. شما بعد از عمل ممکن است در دستگاه CPM یا ماشین کنترل تحت حرکت پیوسته قرار بگیرید. این دستگاه به طور اتوماتیک زانو شما را در حالی که استراحت می کند خم و راست می کند.
اکثر بیماران عصر روز عمل یا روز بعد توصیه به ایستادن و راه رفتن با مفصل جدید می شوند. همه بیماران چند هفته بعد قادر خواهند بود بدون عصا و به صورت طبیعی راه بروند. اگر شما در زمره اکثریت بیماران باشید خواهید توانست در عرض 3-5 روز پس از عمل بیمارستان را ترک نمایید. همچنین بهبودی کامل شما بستگی به این مسئله دارد که تا چه اندازه به دستورات پزشک خود در طی چند هفته اول پس از جراحی عمل کنید.

  • در اولین بار ایستادن ممکن است دچار سرگیجه شوید که حتما به پزشک یا پرستار اطلاع داده و به بستر باز گردید تا سرگیجه شما برطرف شود و دوباره برای راه رفتن تلاش نمایید.
  • ممکن است ادرار شما تا زمانی که نتوانید دستشویی بروید از طریق لوله (سوند) جمع آوری شود.
  • ممکن است از پمپ فشار یا جوراب واریس جهت انقباض عضلات پا جهت در جریان نگهداشتن خون در وریدهای عمقی پا و جلوگیری از تشکیل لخته در آن ها استفاده شود.
  • اگر خون مردگی و کبودی در عضلات ساق و ران شما دیده شد نگران نباشید این آثار عمل به تدریج برطرف می شود.

کنترل درد بعد از عمل :

به شما داروهایی داده خواهد شد که به کنترل درد و یا تسکین احساس ناراحتی پس از عمل کمک می کند. گاهی بیماران به دلیل نگرانی از وابسته شدن به داروهای مسکن از خوردن آنها سر باز می زنند. مطمئن باشید داروهای تجویز شده توسط پزشک معالج نه تنها خطر وابستگی ندارد بلکه با کاهش درد، امکان حرکت و بهبودی پس از عمل را تسریع می نماید.

بهبودی در منزل :

همان طور که قبلا اشاره شد بهبودی شما بلافاصله بعد از عمل و قبل از بازگشت به منزل شروع می شود.
هنگام ترخیص از بیمارستان مطئن شوید که می دانید:

  •  چگونه داروهای خود را مصرف کنید
  •  چه زمانی باید بانداژ و بخیه ها باز شوند
  • زمان ویزیت های بعدی پزشک برای پیگیری درمان چه موقع خواهد بود
  • پاسخ به هر سوال دیگری که دارید

مراقبت از محل زخم جراحی :

بعد از عمل جراحی، به محض این که شما بتوانید به تنهایی (البته با کمک واکر) تعادل خود را حفظ کنید، می توانید استحمام کنید. حتما توجه داشته باشید که محل زخم تا زمان کشیده شدن بخیه ها نباید خیس شود، برای این منظور توصیه می شود از پانسمان های ضد آب که به اندازه برش محل جراحی شما است استفاده کنید. پانسمان ضد آب قابل تهیه از داروخانه ها است.
معمولا بخیه ها، حدود 14 روز بعد از عمل کشیده می شود، حدود 24 ساعت بعد از کشیدن بخیه ها می توانید محل عمل را شستشو دهید.
احساس گرمی محل عمل که به علت جذب بخیه های زیرین می باشد با کمپرس یخ به کلی کنترل می شود که طبق صلاحدید پزشک معالج صورت می گیرد.
بعد از عمل تا چند ماه ممکن است دردهای پراکنده و مختصری داشته باشید یا کمی خشکی در حرکات مفصل زانو حس کنید. نگران نباشید به مرور زمان، دردها و حالت خشکی برطرف می شود. ممکن است حین خم و راست کردن مفصل جدید مختصری صدا شنیده شود که طبیعی بوده و جای نگرانی نیست.

راه رفتن

روزهای بعد از عمل با کمک فیزیوتراپیست می توانید بایستید و راه بروید. در یک هفته اول بعد از عمل بهتر است از عصا چهارپایه یا واکر استفاده کنید. میزان فشاری را که می توانید روی پای عمل شده وارد کنید را فیزیوتراپ به شما نشان خواهد داد. در راه رفتن دقت کنید که با زانوی خم راه نروید و پای خود را زمین نکشید.
یک پا را بلند کرده و جلو بگذارید به طوری که ابتدا پای شما با زمین تماس پیدا کند سپس پنجه پای خود را روی زمین بگذارید. از هفته دوم بعد از عمل می توانید از یک یا دو عصای معمولی استفاده کنید و دقت کنید که اگر از یک عصا استفاده می کنید آن را در سمتی که زانوی شما عمل نشده در دست بگیرید. بعد از گذشت یک ماه و نیم بعد از عمل، اگر پای دیگر شما مشکل نداشته باشد می توانید بدون عصا راه بروید یا فقط عصا را در محل هایی که کف آن لغزنده است و یا در محیط های شلوغ استفاده کنید. توجه داشته باشید پیاده روی آهسته ، ورزش خوب و مناسبی برای شما می باشد.
سعی کنید هر هفته مدت زمان پیاده روی خود را افزایش دهید و مکان هایی را برای پیاده روی انتخاب کنید که مسطح بوده و پستی و بلندی در مسیر آن نباشد. دو یا سه ماه بعد از عمل با مشورت پزشک خود، میتوانید رانندگی را برای زمان های کوتاه شروع کنید.

نحوه بالا رفتن از پله

برای بالا رفتن از پله یک دست را به نرده های کنار پلکان بگیرید و با دست دیگر عصای زیر بغل را نگه دارید، در حالی که وزن را روی عصا و نرده انداخته اید، ابتدا پای عمل نشده را روی پله بالا بگذارید، سپس عصا و بعد پای عمل شده را بالا آورده و در کنار پای دیگر روی همان پله بگذارید و تا پایان پله ها همین عمل را تکرار کنید.

نحوه پایین آمدن از پله

پایین آمدن از پله درست بر عکس بالا رفتن از آن است. یعنی در حالی که یک دست به نرده های کنار پلکان گرفته شده با دست دیگر عصای زیر بغل را نگه دارید. ابتدا عصا و پای عمل شده را پایین آورده روی پله پایین بگذارید، سپس پای عمل شده را پایین آورده و کنار پای قبلی روی همان پله قرار دهید . این مرحله را تا زمانی که تمام پله ها را پایین بیایید ادامه دهید. اگر پلکان نرده نداشت بهتر است از دو عصا استفاده کنید.

ورزش

آغاز حرکات ملایم در اولین روزهای بعد از عمل جهت افزایش جریان خون و جلوگیری از خشکی عضلات بسیار مهم است. در چند روز اول بعد از عمل، بهتر است پا را به وسیله بالش در سطح بالاتری قرار دهید تا ورم ساق پای شما کم شود. دقت داشته باشید که بالش باید زیر پاشنه پا قرار گیرد نه زیر زانو. انجام حرکات ساده مانند تکان دادن پا، نشستن در تخت، چرخیدن و خوابیدن به پهلو و .. را بلافاصله بعد از عمل می توانید شروع کنید.
برنامه فیزیوتراپی شما، با حرکات ملایم زانو و ورزش های تقویت عضلات شروع می شود. این ورزش ها به وسیله فیزیوتراپیست به شما آموزش داده می شود. درآغاز با کمک او حرکات را انجام می دهید و می توانید خودتان هر دو ساعت آن ها را تکرا کنید. با بالارفتن قدرت عضلات فشار کمتری به مفصل جدید شما وارد می شود و مفصل مصنوعی مدت طولانی تری دوام خواهد داشت.

مواردی که لازم است با پزشک خود در میان بگذارید

بعد از مرخص شدن از بیمارستان زمان ملاقات بعدی خود با پزشک را مشخص نمایید. همچنین اگر مواردی چون موارد زیر پیش آمد سریعا با پزشک خود تماس بگیرد

  •  گرمی، قرمزی و ورم شدید و ترشح از محل بخیه ها
  •  مشکلات تنفسی و درد قفسه سینه
  •  افزایش درد زانوی عمل شده
  • حالت سرگیجه و گیجی
  • تب بیش از 38 درجه سانتی گراد

مواردی که باید از انجام آن خودداری کنید 

بعضی حرکات، فشار زیادی به مفصل جدید شما وارد می کند و ممکن است به آن آسیب برساند، پس برای حفاظت از مفصل مصنوعی، از انجام حرکات زیر خودداری کنید

  • چهار زانو و دو زانو نشستن
  • استفاده از توالت ایرانی
  • بالا و پایین رفتن زیاد از پله
  • چرخش های ناگهانی زانو به خصوص گردش بدن، بدون چرخش همزمان زانو
  • ورزش های سنگین که فشار زیادی روی زانو وارد می کند مانند دویدن، پرش، بازی بسکتبال، ….

چند نکته در مورد مسائل امنیتی فرودگاه ها

از آن جایی که پروتز شما از فلز ساخته شده تقریبا در تمام موارد آژیر دستگاه های امنیتی فرودگاه را به صدا در می آورد. بهتر است خودتان به مامورین کنترل توضیح دهید که دارای زانوی مصنوعی هستید و آماده باشید تا با فلزیاب های دستی معاینه شوید.
توصیه می شود که از لباس های آزاد استفاده کنید تا در هنگام لزوم بتوانید زانوی خود را به مسئول امنتیت فرودگاه نشان دهید.